Whey Proteini Nereye Koşuyor – I

WHEY PROTEİNİ NEREYE KOŞUYOR – I

Whey’in fiyatı sürekli artıyor ama kesenizi zorlamadan kas yapmak da zor değil…

YAZI: Dr. Jim Stoppani

Eğer kas yapmak hakkında biraz bir şeyler biliyorsanız whey proteininin listenize eklemeniz gereken ilk takviye olduğunu da bilirsiniz. Tüketebileceğiniz yüksek kaliteli proteinlerden biridir ve özellikle antrenmanlar civarında alındığında çok etkilidir. Ama sizin de fark etmiş olacağınız gibi whey proteininin fiyatı durmadan artıyor. Bunun nedenini ve protein tüketiminden fedakarlık etmeden maliyetleri nasıl aşağı çekeceğinizi anlamanız için sizlere whey’in bir çiftlikten size geliş macerasını anlatmaya karar verdik.

EKONOMİ

Whey sütten yapıldığı için whey’in fiyatıyla ilgili sorun süt arzından başlamaktadır. Çin ve Rusya gibi ülkelerde süt ürünleri piyasası o kadar büyüyor ki ABD’deki bağımsız çiftçiler fiyatların da etkisiyle Amerikan şirketleri yerine bu ülkelerle iş yapmayı tercih etmektedirler.

Ayrıca Çin’deki bebek maması rezaletinden sonra Çinliler de kendi ürettikleri bebek mamalarına güvenmedikleri için ithal bebek mamaları tüketmeye başladılar bu da protein tüketimini olağan üstü miktarda arttırdı, arttırmaya da devam ediyor. Sonuç olarak ABD’deki süt arzı azalırken süt talebi de hiç durmadan artmakta. İç pazara satılan sütün de ancak küçük bir miktarı whey yapılması için peynir fabrikalarına gittiğinden arz biraz daha bölünmekte.

Peynir üreticilerine satılan süt bu tesislere süt kamyonları şoförleri tarafından götürülür. Bu kamyonları kullanan kişiler diğer kamyon şoförlerinden farklı olarak sütü almadan önce inceleyecek bilgiye sahip insanlardır. Sütü inceler ve ısı, görünüm ve kokusuna bağlı olarak gerekirse almayı reddederler. Eğer süt onaylanırsa paslanmaz çelik tankerlere doldurulur ve peynir üretim tesislerine götürülürler. Whey’in maliyetini arttıran üretim sürecindeki diğer bir basamak da budur. Günümüzde akaryakıt fiyatlarının yüksek olması da sütün nakliye masrafını arttırmakta ve tabii ki bu da size yansımaktadır.

whey_nereye_kosuyor_01

SÜTTEN PEYNİRE ORADAN DA PROTEİNE

Çiğ süt, tankerlerle peynir üretim fabrikasına geldiğinde tekrar incelenir. Onaylanan süt soğutucu depolara pompalanır ve daha sonra pastörize edilir (sadece tehlikeli bakteriler ölene kadar ısıtılır). Ardından süt soğutulur ve peynir üretimine tabi tutulur.

Peynir asıl olarak sütün kazein kısmından yapılır ki bu kısım sütün yüzde 80’ini oluşturur. Dolayısıyla peynir yapımına, sütün whey bölümünü oluşturan sıvının (biz buna peynir altı suyu da diyoruz) ayrıştırılması da dahildir.

Whey’in faydalarının farkına varılmadan önce bu artan whey atılırdı (düşünmesi bile korkunç!). Peynir üreticileri günümüzde whey’in önemli bir gelir kaynağı olduğunu bildiğinden elde edilen whey’i tesisin whey üretim bölümüne pompalar ve böylece bildiğiniz ve sevdiğiniz protein tozunun yapımında ilk adım atılmış olur.

 

sonraki>>

İlginizi çekebilecek diğer yazılar

Oturum Aç

Kayıt Ol

Şifremi sıfırla