Muscle & FitnessBeslenmeVeganlara Özel Doyurucu 5 Bol Proteinli Tarif

Veganlara Özel Doyurucu 5 Bol Proteinli Tarif

Son zamanlarda sıkça tercih edilen beslenme türlerinden biri olan veganlık, hiçbir hayvansal gıdayı tüketmeden gerçekleştirilen beslenme biçimi olarak biliniyor. Hayvansal gıdaları hiç kullanmadan da proteini yüksek besinler tüketmek elbette ki mümkün. Vegan beslenmeyi seçen bireyler et ve süt gibi zengin protein kaynağı besinleri tüketmek yerine protein ihtiyaçlarını gidermek için başka alternatifleri kullanıyor.

Siz de protein almak istiyor ve yediklerinizin vegan tarifler olmasını istiyorsanız doğru yerdesiniz!

Veganlara özel derlediğimiz protein dostu tariflerimize hemen göz atın!

1) Pancarlı Pembe Humus

Vegan, glutensiz ve sağlıklı bir tarif olan pancarlı pembe humus rengiyle büyülemesinin yanı sıra doyurucu bir öğün.

Malzemeler:

400 gr haşlanmış nohut

1 orta boy pişirilmiş kırmızı pancar

2 YK zeytinyağı

1 adet limon

2 YK tahin

1-2 diş sarımsak

1 TK tuz

1 tutam karabiber

2 YK su (opsiyonel)

Yapılışı:

Limonun kabuğunu bir kabın içine rendeleyip kenara ayırın. Daha sonra limonun suyunu sıkın. Rendelediğiniz limon kabukları ve suyu da dahil tüm malzemeleri mutfak robotuna alın. Homojen bir kıvam elde edene kadar karıştırmaya devam edin. Kıvamına göre su eklemesi yapın.

Proteinli vegan tarif

2) Vegan Tost (5 kişilik)

Hem Pratik hem de besleyici bu vegan tostu denedikten sonra vazgeçemeyeceğinize eminiz.

Malzemeler:

4 YK haşlanmış nohut

2 YK yulaf ezmesi

6 YK yoğurt

2 YK labne peyniri

5 adet doğranmış zeytin

Limon suyu ve dereotu

İsteğe bağlı tuz

Yapılışı:

Tüm malzemeleri derin bir karıştırma kabına alıp karıştırın. Hafif hamur kıvamı aldığında tost makinenizin içine serdiğiniz yağlı kağıdın üzerine hamuru bölün. Birkaç dakika pişirdikten sonra aralarına istediğiniz malzemeleri yerleştirin ve tost şeklinde pişirin.

Vegan tostunuzda kullanabileceğiniz yulaflara göz atmak için tıklayın!

3) Nohut Unlu Omlet

Nohut unu ile hazırlanan bu omlet doyuruculuğu ve farklılığı ile merak uyandırıyor. Siz de hemen deneyin!

Malzemeler (2 kişilik):

1/2 YK öğütülmüş keten tohumu

1 YK içme suyu

1/2 bardak nohut unu

1 silme ÇK kabartma tozu

1 diş ince doğranmış sarımsak

1 sap ince doğranmış yeşil soğan

1/2 ÇK zerdeçal

1/2 bardak minik doğranmış sebzeler (kırmızı biber, yeşil biber, domates, dereotu, maydanoz)

1/2 bardak kadar su

İsteğe bağlı olarak 1 YK besin mayası

Tuz, karabiber ve çok az kimyon

Yapılışı:

Öncelikle keten tohumu ile suyu karıştırıp 5 dakika bekletin. Bu sırada su hariç diğer malzemeleri karıştırın ve üzerine keten tohumu karışımını ekleyin. İstediğiniz kıvama gelene kadar azar azar su ekleyin ancak cıvık olmamasına dikkat edin. Isınan ve yağlanmış tavada iki tarafını da pişirin.

Doğallık ve lezzet veren Naturiga Besin Mayası için tıklayın!

Vegan tarif

4) Bezelye Köftesi

Köfte illaki kıymadan yapılmak zorunda değil. Bezelye ile yapılan bu köfte hafifliğiyle veganların baş tacı.

Malzemeler:

1/2 limon suyu

1/2 bardak un

1/2 bardak mısır unu

100 ml sıvı yağ

Aldığı kadar su

200 gr bezelye

Dilediğiniz baharatlar

Yapılışı:

İlk önce dilediğiniz baharatları bir havana alın ve dövün. Daha sonra kuru malzemeleri, limon suyunu ve yoğun bir kıvama gelene kadar ekleyeceğiniz suyu da ekleyip karıştırın. Sonrasında bezelyeleri mutfak robotuna alıp elde ettiğiniz sıvı karışımı da üzerine ekleyin. Mutfak robotundan geçirerek harcınızı tamamlayın. Tavada kızgın yağda arkalı önlü pişirin.

5) Mercimekli Börek

Vegan beslenme biçimine uyumu sayesinde börek dünyasına yeni bir perspektif getiren mercimekli börek lezzeti ile aklınıza kazınacak.

Malzemeler:

İç harç için:

1 bardak yeşil mercimek

1 adet kırmızı biber

2 adet yeşil sivri biber

½ demet maydanoz

kimyon

karabiber

tuz

3 adet yufka

Sıvı karışım için:

1 bardak soya sütü

½ bardak sıvı yağ

½ bardak maden suyu

Yapılışı:

Öncelikle mercimeklerinizi haşlayın. Kırmızı ve sivri biberleri zeytinyağında soteleyin. Doğranmış maydanozları ve mercimekleri de ilave edin, dilediğiniz baharatları ekleyin.

Daha sonra yufkaları 4 parçaya bölün. Böldüğünüz yufkaların içini sıvı karışım ile ıslattıktan sonra her parçaya 1 yemek kaşığı iç karışımdan ekleyin. Daha sonra sigara böreği yapıyormuş gibi sarın. Yufkalarınız bölünme şeklinden dolayı daha büyük olacağı için böreklerinizin de hacmi büyük olacaktır. Elde ettiğiniz börekleri fırın tepsinize dizin. Üstlerine de sıvı karışımınızdan kalanları sürün ve üzerleri kızarana kadar pişirin.

Vegan sporcu beslenmesini de merak ediyorsanız Uzman Diyetisyen Cansu Beril Kızılırmak’ın Muscle & Fitness Türkiye için yazdığı “Vegan Sporcu Beslenmesi Nasıl Olur?” yazısına da hemen göz atın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!