Temel Amino Asitler ve Vitargo

Amino Asit Nedir?

Genellikle proteinlerin yapı taşları olarak adlandırılan amino asitler, vücudunuzda birçok kritik rol oynayan bileşiklerdir. Amino asit proteinlerin inşası ve hormonlar ile nörotransmitterlerin sentezi gibi hayati süreçler için gereklidirler. Ayrıca bazı amino asitler doğal olarak atletik performansı artırmak veya ruh halini iyileştirmek için takviye formunda alınabilir. Amino asit çeşitleri birkaç faktöre bağlı olarak esansiyel (temel), yarı esansiyel ve esansiyel olmayan şeklinde ayrılırlar.

Esansiyel Amino Asitler (EAA-Temel Amino Asitler)

temel-amino-asitler

Amino asitler, değişken bir yan zincir grubuyla birlikte, azot, karbon, hidrojen ve oksijenden oluşan organik bileşiklerdir. Vücudunuzun büyümesi ve düzgün çalışması için 20 farklı amino aside ihtiyacı vardır. Bunların 20’si sağlığınız için önemli olsa da, sadece dokuz amino asit temel ya da esansiyel olarak sınıflandırılmaktadır. Bu temel amino asitler histidin, izolösin, lösin, lisin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan ve valindir. Temel olmayan amino asitlerden farklı olarak, esansiyel amino asitler vücudunuz tarafından üretilemez ve beslenme yoluyla alınması gerekir. Temel amino asitlerin en iyi kaynakları et, yumurta ve kümes hayvanları gibi hayvansal proteinlerdir. Protein tükettikten sonra, kas inşa etmek ve bağışıklık sistemini düzenlemek gibi çeşitli süreçlerle vücudunuza yardımcı olmak için kullanılan amino asitlere bölünür. Bazı çalışmalar, temel amino asitleri antrenmanlardan önce almanın, antrenmandan sonra almaya göre çok daha iyi bir protein sentezi sağladığını gösteriyor.

Yarı Esansiyel Amino Asitler (Esansiyel Olmayan Amino Asitler)

Yarı esansiyel olarak sınıflandırılan birkaç amino asit bulunmaktadır. Bunlar sadece hastalık ya da stres gibi belirli koşullar altında gerekli kabul edilir. Örneğin, arjinin temel olmayan amino asit olarak değerlendirilmesine rağmen, vücudunuz kanser gibi bazı hastalıklarla savaşırken gerekli ihtiyacı karşılayamaz. Bu nedenle, vücudunuzun ihtiyaçlarını belirli durumlarda karşılamak için arjininin beslenme ya da takviye yoluyla alınması gerekir.

Vitargo

vitargo-karbonhidrat

Vitargo kompleks bir karbonhidrattır. Fakat, diğer kompleks karbonhidratların aksine çok daha hızlı sindirilir. (Araştırmalar, şekerden bile iki kat daha hızlı sindirildiğini gösteriyor.) En hızlı karbonhidrat çeşidi olarak gösterilen Vitargo, maltodextrin, dekstroz, izomaltuloz, sukroz ve glukoz gibi karbonhidrat çeşitlerinden çok daha üstün bir seviyededir. Bu karbonhidrat, özel yapısı sayesinde, adeta vücudunuza verebileceğiniz en hızlı sindirilen besindir. Vitargo midede sindirilmeden direkt olarak bağırsağa geçerek en hızlı şekilde emilir. Böylece antrenman sırasında, insülin düzeyiniz yükselir ve kaslarınız da daha hızlı büyür.

Vitargo Doz Önerisi

takviye-olcegi

Kas kütlenizi arttırmak için, antrenman sırasında yavaş yavaş alabileceğiniz EAA’ları tercih edin. 10-20 gr EAA ile 35 gr Vitargo’yu 2 bardak suya karıştırın ve antrenman sırasında yudumlayın. Son seti yaparken hepsini bitirmeyi de unutmayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!