LİFLİ YİYECEKLER, GÖĞÜS KANSERİ RİSKİNİ AZALTIR

LİFLİ YİYECEKLER TÜKETMEK, GÖĞÜS KANSERİ RİSKİNİN AZALMASINA YARDIMCI OLABİLİR.

Lifli yiyecekler, yani taze meyve ve sebzeler sadece antrenmanlarınıza enerji sağlamakla kalmaz, Pediatrics tarafından yapılan bir araştırmaya göre tükettiğiniz sebze miktarı ileriki yaşlarda oluşabilecek göğüs kanseri riskini frenlemenize yardımcı olabilir.

Harvard Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, gençken (lise çağında başlayarak) ıspanak ve ahududu gibi yüksek lifli yiyecekler tüketen kadınların, bu gıdaları daha az yiyenlere nazaran, ilerleyen yaşlarda göğüs kanseri olma risklerinin daha az olduğunu buldu. Eating in Color yazarı diyetisyen Frances Largeman-Roth, “Bu araştırma, lifli yiyeceklerin tüketimi ve göğüs kanserini önleme arasındaki bağlantıyı kesin kanıtlar nitelikte olmasa da, sağlıklı beslenme sayesinde kadınların bu riski azaltmasına yardımcı olabileceğimizin umudunu veriyor.” diyor.

LİFLİ YİYECEKLER NELERDİR?

TAM TAHILLAR

İçeriğindeki lifler kan şekerinin düzenlenmesine yardım eder. Alınan enerjinin doğru şekilde dağılmasını da sağlayan tam tahıllı yiyeceklerin, içerdikleri lif sayesinde göğüs kanserinin yanı sıra diyabet ve kalp krizi riskinin de azalmasına yardımcı olur.

MEYVELER

“Kabuğu ile birlikte yemek daha sağlıklıdır” sözünün çıkış noktalarından biri de, kabuklu meyve liflerinin tüketilmesinin yararlı olduğudur. Hemen tüm meyveler lif açısından zengindir fakat meyveler de kendi aralarında içerdikleri lif oranı ve lif özellikleriyle birbirinden ayrılırlar.

Armut, portakal, greyfurt, mandalina, kuru erik gibi meyveler lifli yiyeceklerdir ve yüksek oranda “çözünür lif” içerirler. Bunlar dışında kalan kabuklu ve çekirdekli meyvelerin ise tamamına yakını içerik bakımından “çözünmez liflere” sahiptir.

BAKLAGİLLER

Fasulye, mercimek (sarı ve yeşil), bezelye ve nohut gibi baklagiller lif açısından oldukça zengin lifli yiyeceklerdir.

SEBZELER

Sebzeler de tıpkı meyveler gibi tüm çeşitleri açısından lif zengini yiyeceklerdir. Özellikle brokoli, brüksel lahanası ve havuç zengin lifli yiyeceklerdir.

 

 

 

İlginizi çekebilecek diğer yazılar

Oturum Aç

Kayıt Ol

Şifremi sıfırla