KARBONHİDRATLAR HAKKINDA BİLMEDİĞİNİZ 10 ŞEY

Karbonhidrat deyince herkesin bildiği ve ilk aka gelen vücudumuzun enerji kaynağı olduğudur. Peki ya bu kadar mı? Hayır. Elbette ki değil.

Karbonhidrat ile ilgili genellikle az bilinen, belki de hiç bilinmeyen 10 önemli bilgiyi, bugünkü yazımızda sizler için sıraladık.

1. KİMYANIN DEDİĞİ

Karbonhidratlar, ki kimyasal olarak CH2O olarak bilinir, karbon, oksijen ve hidrojen moleküllerinden meydana gelir. Karbonhidratlar vücut için gerekli bir enerji kaynağıdır ve gram başına 4 kalori içerir. (Yağda ise gram başına 9 kalori bulunur.)

2. KARBONHİDRATLAR BASİT VE KOMPLEKSLİ OLABİLİR

Basit karbonhidratlar (şeker, asitli içecekler, şekerleme) vücut tarafından hızlıca sindirilir ve vücudumuz için hızlı bir enerji kaynağıdırlar. Kompleks karbonhidratlar (yeşil sebzeler, tam tahıllar ve nişastalı sebzeler) ise yavaşça sindirilir ve basit karbonhidratlardan alacağınız ani enerji artışlarına kıyasla size daha sürekli bir enerji sağlamaktadırlar.

3. KARBONHİDRATLARIN ETKİLERİ BASİTTİR

Karbonhidrat tüketmek sizi şişmanlatmaz. Çok kalori tüketmek ise şişmanlatır.

4. KARBONHİDRATLAR VE GAZMAN İLİŞKİSİ

Vücudun sindiremediği kompleks bir karbonhidrat olan ve sindirim sisteminizden atık maddelerin çıkarılmasına yardımcı olan lif, mide gazına sebep olabilir. Life bağırsaklarınızı temizleyici bu özelliğinden dolayı bazen “doğanın süpürgesi” de denmektedir.

5. JAPONLARIN BİR BİLDİĞİ VAR

Yüksek karbonhidratlı ve düşük yağlı beslenen 80.000 Japon’un dâhil olduğu bir çalışma, ülkelerinin beslenme rehberlerine bağlı kalan insanların aralarında kardiyovasküler hastalıklar ve felç olmak üzere her hangi bir nedenden ötürü ölme olasılıklarının %15 daha az olduğunu iddia etmektedir. Japonya’nın ortalama yaşam süresi söz konusu olduğunda 2. sırada bulunduğunu (83 yıl) ve sadece %3.5’lik bir obezite oranına sahip olduğunu hatırlatmak isteriz.

6. KARBONHİDRATLAR SİZİ MUTLU YAPAR

Archives of Internal Medicine’de yayınlanmış bir yıllık bir çalışma düşük karbonhidratlı beslenenlerin (günlük 20-40 gram), düşük yağ, yüksek karbonhidratlı beslenenlere kıyasla daha çok depresyon, anksiyete geçirdiklerini ve daha öfkeli olduklarını göstermiştir.

7. HER ŞEYİN BİR BEDELİ VAR

Şeker alkolleri, “şekersiz” ya da “şeker içermez” etiketli gıdalarda bulunan ve diyabetik dostu olan sentetik karbonhidratlar, sıfır şeker ve alkol içerirler. Şeker alkolleri tatlıdırlar ve şekere kıyasla yarısı ya da üçte biri kadar kaloriye sahiptirler. Yaygın şeker alkolleri sorbitol, izomalt ve ksilitoldür ve pastil, dondurma ve sakızlarda bulunabilir. Ksilitolün mide rahatsızlığı, şişkinlik, gaz ve ishale neden olabileceğini hatırlatmak isteriz.

8. DÜŞÜK TESTOSTERON

Clinical Endocrinology’de yayınlanan bir çalışmada ağızdan glikoz verilen farklı yaştaki erkeklerin testosteron seviyelerinde ciddi düşüşler yaşandığı görülmüştü.

9. KARBONHİDRATLAR MİKROPLARLA SAVAŞIR

Journal of Applied Physiology’deki bir çalışma şiddetli bir antrenman sonrası karbonhidrat tüketmenin soğuk algınlığına karşı mücadelede size yardımcı olabileceğini belirtmektedir. 30 ya da 60 gram civarında karbonhidrat tüketmek bağışıklık sisteminizin iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

10. DÜŞÜK KARBONHİDRAT MI, DÜŞÜK YAĞ MI?

Hangi diyetin daha iyi olduğuyla ilgili yapılan çalışmalar sonrasında Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü sonunda kararını verdi. Kuruluş 2015 yılında 19 aşırı şişman bireyin her iki diyeti iki hafta boyunca uygulamasını istedi. Bireyler metabolik kamaralarda test edilip incelendikten sonra araştırmacılar ortalama bir katılımcının düşük yağlı diyette 463 gram, düşük karbonhidratlı diyette ise 245 gram kaybettiklerini bildirmişlerdir.

İlginizi çekebilecek diğer yazılar

Oturum Aç

Kayıt Ol

Şifremi sıfırla