Serbest Öğünlerde Yemeğin Dozunu Kaçırmamanızı Sağlayacak Bilimsel Veriler

Yazan: Diana Kelly

BMC Medicine dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, besin değeri düşük abur cubur yiyecekler zaman içersinde sağlığınızı kötü etkileyebilir. Araştırmacılar 250 yetişkin üzerinde bir çalışma gerçekleştirdi ve “sağlıksız Batı diyeti” (hamburger, kızarmış patates ve gazlı içecekler) tüketenlerin beyinde öğrenme ile hafızadan sorumlu hipokampus bölgesinin daha küçük olduğunu ortaya çıkardı. Avusturalya’da Deakin Üniversitesi profesörü Felice Jacka, “Hayvanlar üzerinde yapılan önceki çalışmalar, bu şekilde sağlıksız beslenme düzenlerinin beynin küçülmesini engelleyen protein seviyelerini de düşürdüğünü gösterdi” dedi.

“Ne kadar sağlıklı yiyecek tüketilmiş olursa olsun, genel anlamda sağlıksız olan rejimler yine daha küçük hipokampus bölgesiyle ilişkilendirildi.” Yani yakın zamanda bir serbest öğün hakkınız varsa, bunu tek öğünle sınırlandırın.

Sağlıklı ve sağlıksız beslenen bireyler arasında 200 milimetre küp’lük hipokampal hacim farkı gözlemlendi.

Daha Fazla Yemeye Sebep Olan Ambalaj Hileleri

Üzerinde “fit” yazdığı için bir kutu mısır gevreği ya da granola bar almadan önce durun ve bütün beslenme tablosuna göz atın. Journal of Marketing Research dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, vücut ağırlığından endişe eden insanlar paketin üzerinde “fit” ya da benzeri bir tabir gördüğünde, ürünü daha fazla tüketiyor.

E Vitaminini Unutmayın

PLOS One dergisinde yayınlanan analize göre Amerika’da 31-50 yaş aralığındaki kişilerin %68’i, tavsiye edilen günlük 15mg E vitaminini tüketmiyor. E vitamininin zihinsel faaliyetler, üreme ve genel ölüm oranı üzerinde etkileri olduğu biliniyor. The Portion Teller Plan adlı kitabın yazarı Dr. Lisa R. Young, günlük E vitamini ihtiyacını karşılamak için bu besinlerden her gün iki tanesini tüketmeyi tavsiye ediyor:

  • 35 gram kuruyemiş veya çekirdek (ay çekirdeği ya da badem)
  • 2 yemek kaşığı kuruyemiş ezmesi
  • 1-2 yemek kaşığı bitkisel yağ
  • 1/3 avokado
  • 200 gram balkabağı
  • 200-250 gram ıspanak ya da diğer yeşil yapraklı sebzeler
  • 2 yemek kaşığı ruşeym

Kilo Almaktan Kaçınmak İçin 7 Yiyecek

Yaklaşık 118.000 kişinin katıldığı çalışmada, bu yiyeceklerin günlük porsiyonlarda tüketilmesinin 24 yıllık dönemde en düşük miktarda kilo artışına sebep olduğu bulundu.

Soya, elma, armut, yabani meyveler, karnabahar, biberler ve havuç.

Kaynak: M&F Hers 2016, Ocak-Şubat

İlginizi çekebilecek diğer yazılar

0 Yorum

Yorum Bırak

Oturum Aç

Kayıt Ol

Şifremi sıfırla