Çiya Tohumu Nasıl Tüketilir?

Yazar Merve Doyranlı

Çiya tohumları sağlıklı yağ, diyet lifi, protein ve bazı minerallerin zengin kaynaklarından biridir. Çiya tohumu kalori açısından da zengindir. Bir tatlı kaşığı çiya tohumu toplamda 69 kaloridir. Aynı zamanda çiya tohumu, yüksek miktarda antioksidan içerir.

Çiya Tohumu Nedir?

Ana yurdu Güney Amerika olan chia tohumu aslında bir çeşit adaçayı çeşidi olan Salvia hispanica’nın tohumlarıdır. Salvia hispanica’nın bir diğer adı Chia bitkisidir ve bu bitkinin tohumları ise çiya tohumu olarak anılır.

Çiya tohumu hafif tatlıdır ve oldukça ufak olduğundan, bir sıvı içinde kolaylıkla çözünür ve çiğ olarak tüketmeden önce parçalanmaya gerek duymaz (ancak unun içine öğütülebilir).

Çiya tohumunu lezzetli bir şekilde kullanmanın pek çok yolu vardır. Kahvaltılık gevreklerinize ekleyebilir ya da salatanızı tohumları serpiştirerek tamamlayabilir, pasta hamuruna veya ekmek hamuruna ekleyebilirsiniz.

Beslenmenize Ekleyebileceğiniz Çiya Tohumu Tarifleri

Çiya tohumunu beslenmenize eklemek için 10 farklı öneri;

1. Yumurta yerine çiya tohumu kullanabilirsiniz. Bir yumurtaya denk bir yemek kaşığı çiya tohumu alın ve üç yemek kaşığı sıcak suyla karıştırın. 5-10 dakika bekletin, karışım pelte haline gelecektir. Pişirme esnasında çiğ yumurta kullanabileceğiniz her alanda kullanabilirsiniz.

2. Güveç ve çorbaları koyulaştırırken un kullanmak istemiyorsanız veya glütensiz bir alternatif arıyorsanız un ikamesi olarak kullanabilirsiniz.

3. Smoothie kaselerinizi veya dondurmalarınızı süslemek için kullanabilirsiniz.

4. Kremalı puding tarifine çiya tohumunu da ekleyebilirsiniz. Bir kasede, 2/3 bardak çiya tohumu, iki bardak soya ya da badem sütü ve yarım çay kaşığı gerçek vanilya özünü hep beraber karıştırın. Ağzını kapatın ve bir gece boyunca dolapta bekletin.  Servisten önce iyice karıştırın ve istediğiniz meyvelerle süsleyin.

5. Kahvaltılık smoothielerinizin içine karıştırabilirsiniz.

6. Tam buğday unuyla ve en sevdiğiniz baharatlarla çiya tohumunu karıştırın.  Karışımınızdan ekmek yapıp tüketebilirsiniz.

7. Vejetaryen burgerlerinize, iştah açıcı bir çıtırtı duymak için çiya tohumu ekleyebilirsiniz.

8. En sevdiğiniz makarna sosuna çiya tohumu ekleyin. Ya da değişik bir sos için, birkaç kaşık çiya tohumunu, domates sosuyla ve biraz sebze suyuyla karıştırın. Sosu tam buğdaydan makarna ya da esmer pirincin üzerine ılık servis edin. Bu sosu güveçli yemek tariflerinde de kullanabilirsiniz.

9. Kızarmış ekmeklerinizi daha lezzetli hale getirmek için 4 yemek kaşığı en sevdiğiniz fıstık ya da badem ezmesi, reçel ya da krem peynirin içine 1 yemek kaşığı çiya tohumu katın.

10. Pişirmeden taze bir reçel elde etmek istiyorsanız 1 su bardağı çilek veya ahududuyu 1 yemek kaşığı çiya tohumu ve limon suyuyla karıştırın.

Biliyor muydunuz?

2 buçuk yemek kaşığı çiya tohumunun:

  • Bir porsiyon cevizden 2 buçuk kat daha fazla omega- 3 (ALA) içerdiğini,
  • Bir bardak çiğ ıspanaktan 2 buçuk kat daha fazla demir içerdiğini,
  • Yarım bardak yulaf ezmesinden 2 kat daha fazla lif içerdiğini,
  • Bir bardak süzme peynirle neredeyse aynı oranda kalsiyum içerdiğini,
  • Bir yumurtada bulunan proteinin %75 ini içerdiğini biliyor muydunuz?

Çiya Tohumu Nasıl Saklanır?

Çiya tohumu yağı ve parçalanmış formdaki çiya tohumunu kolayca bulabilirsiniz. Ancak çiya tohumu, bu formlarından ziyade, bütün halde saklandığı zaman daha uzun süre taze kalır. Tohumlar tazeliği korumak için hava geçirmeyen, ışık almayan kaplarda saklanmalıdır. Soğutma ve dondurma işlemleri tohumları daha uzun süre taze tutar.

Ananaslı Baharatlı Smoothie Tarifi

Malzemeler:

  • 200 ml yağsız süt
  • 80 g ananas (1 dilim)
  • 60 g muz (1/2 adet)
  • 1 yemek kaşığı yoğurt (suyu süzülmüş)
  • 1 tatlı kaşığı çiya tohumu
  • 1/2 çay kaşığı toz zerdeçal
  • 1 tatlı kaşığı rendelenmiş hindistan cevizi

Nasıl Yapılır?

Muzu kabuğunu soyduktan sonra küp küp doğrayın. Ananasın kabuklarını dikkatlice soyun ve ortasındaki sert kısmı çıkarın. Ardından ananası dilimleyip küçük parçalar haline getirin. Yoğurdun fazla suyunu süzdürün. Ardından tüm malzemeleri blendera alın ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar çekin. İşte bu kadar! Afiyet olsun.

Çiya Tohumlu Çilekli Yoğurt Tarifi

Malzemeler:

  • 200 g çilek
  • 2 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 yemek kaşığı rendelenmiş Hindistan cevizi
  • 3 yemek kaşığı çiya tohumu

Nasıl Yapılır?

Çilekleri temizleyip küp küp doğrayın. Süzme yoğurdun içine rendelenmiş Hindistan cevizini ekleyip güzelce karıştırın.

Servis için kullanacağınız kupların içine çiya tohumlarını paylaştırın. Ardından üzerine süzme yoğurtlu karışımı ilave edin. En üste de dilimlediğiniz çilekleri ekleyin ve hazırladığınız kupları buzdolabında en az bir saat bekletin. Ardından çıkarıp afiyetle yiyebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!