Muscle & FitnessBeslenme Önerileri ve İpuçlarıDoğal Tatlandırıcı Akçaağaç Şurubunun (Maple Şurubu) Faydaları Nelerdir?

Doğal Tatlandırıcı Akçaağaç Şurubunun (Maple Şurubu) Faydaları Nelerdir?

Doğal tatlandırıcı akçaağaç şurubu (maple şurubu), mutfakla arası iyi olan ve özellikle tatlı yapmaktan hoşlanan kişilerin kullandığı leziz malzemelerden bir tanesidir. Sağlıklı beslenme trendi ile birlikte rafine beyaz şeker yerine tatlı seçenek arayışı Kanada ve Amerika’da oldukça yaygın olan akçaağaç şurubunu tüm dünyaya tanıtmış durumda.

Akçaağaç şurubu nedir, faydaları nelerdir?

Biz de ülkemizde yavaş yavaş görmeye başladığımız, tariflerde de zaman zaman okuduğumuz bu doğal tatlandırıcıyı sizlere tanıtmak istedik. Akçaağaç şurubu nedir, faydaları nelerdir, nasıl yapılır bugün sizlerle paylaşacağız.

Akçaağaç Şurubu Nedir?

Eğer Amerikalı ya da Kanadalı yemek bloglarını okuyor, şeflerin programlarını izliyorsanız tatlı tariflerinde “maple syrup” dedikleri doğal tatlandırıcıya rastlamışsınızdır. Son birkaç yıldır ülkemizde de adını duymaya başladığımız, yeni nesil tatlıcı ve pastacılarda karşılaştığımız bu tatlı şurup Kanada’nın simgelerinden olan Akçaağaçtan (Acer saccharum) üretilen doğal, şekerli aromaya sahip bir şurup. Yeryüzünde en çok kullanılan doğal tatlandırıcılardan bir tanesi. Rafine şekere göre daha az işlenmiş ve besin değeri daha güçlü olması, akçaağaç şurubunu sağlıklı tatlılar yapmak isteyenlerin favori seçeneklerinden biri haline getirdi. Tıpkı hurma gibi akçaağaç şurubu da birçok tatlıda yerini almış durumda.

Akçaağaç Şurubu Nasıl Yapılır?

Bu tatlı şurubunun iki temel üretim aşaması vardır. Aşağıda şurubun üretimini anlatıyoruz: (1)

  • Akçaağaç’ın gövdesine bir delik açılır. Böylece özü bir kabın içine akıtılabilir.
  • Ağaçtan alınan öz içerisindeki suyun çoğu buharlaşana dek kaynatılır ve bu sayede geriye şekerli, ağdalı bir şurup kalır. Daha sonra da filtrelenerek saflaştırılır.

Akçaağaç şurubu Kuzey Amerika’da oldukça yaygın olarak kullanılıyor hatta tıpkı bizim tatlı tariflerinde beyaz şekerden 4-5 kaşık bahsediyor olmamız gibi Amerika ve Kanada’da bu şuruptan bahsediliyor. Dünya’daki akçaağaç şurubunun %80’i ise Kanada’da üretiliyor.

Akçaağaç şuruplarının çeşitleri renklerine göre ayırt edilebiliyor. A ve B dereceli bu şuruplarda A dereceli şurupların tatlılığı B’ye göre daha hafif oluyor. Bunun sebebi ise B sınıfı şurupların hasat zamanından sonra hasat edilmesi ve böylece daha güçlü aromaya sahip olmaları.

Genellikle B sınıfı akçaağaç şurupları tatlı ve kek ürünlerinde kullanılıyor ve A sınıfı olan şuruplar ise pankek gibi yiyeceklerin üzerine reçel gibi dökülerek kullanılıyor.

Akçaağaç şurubu nasıl yapılır?

Akçaağaç şurubu alırken dikkat etmeniz gereken konu ise ürünün doğal akçaağaç şurubu mu yoksa akçaağaç şurubu aromalı mı olduğudur. Aromalı ürünler genellikle rafine şekerlerden üretilir, daha fazla kalorilidirler, doğal ve saf akçaağaç şurubu değildirler.

Akçaağaç şurubu kullanarak yapabileceğiniz yulaf ezmeli tarifleri “Sporcu Besini Yulaf Ezmesi ile Yapılan 3 Sağlıklı Tarif” yazımızda linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

Akçaağaç Şurubu Faydaları Nelerdir?

Akçaağaç şurubu ya da maple şurubunun faydaları içerisindeki besinler ile doğrudan ilişkilidir. Akçaağaç şurubunu beyaz rafine şekerden ayıran en önemli özelliği ise sahip olduğu mineraller ve antioksidanlardır.

80 ml akçaağaç şurubu içerisinde önerilen günlük tüketim miktarı: (2)

  • %7’si kadar kalsiyum,
  • %6’sı kadar potasyum,
  • %7’si kadar demir,
  • %28’i kadar çinko,
  • %165’i kadar manganez içerir.

80 ml akçaağaç şurubu içerisinde 60 gr kadar şeker bulunmaktadır. Bu sebeple akçaağaç şurubunun tadı oldukça tatlıdır ve kek, pasta vb. tariflerde sıkça kullanılır.

Beyaz şekerin sahip olmadığı antioksidan ve mineraller ile öne çıkıyor, sağlıklı beslenme ile ilgilenen kişiler tarafından sıkı bir şekilde korunuyor olsa da içerisindeki şeker oranının yüksek olduğu unutulmamalıdır. Bu sebeple hem sağlıklı hem sağlıksız bir şekilde kullanılabilir.

Dikkatli bir şekilde kullandığınız takdirde hem lezzeti hem de bileşenleri ile rafine şekere göre daha doğru bir seçenek olsa da içerisinde şeker yok, o yüzden mükemmel bir ürün diyemeyiz.

Akçaağaç şurubu gibi şeker bulundurmayan bazı sağlıklı atıştırmalıkları buradan inceleyebilirsiniz!

Maple syrup nedir, Akçaağaç şurubu ne işe yarar?

Akçaağaç şurubunun faydalarını sıralayalım:

  • Bu lezzetli tatlandırıcı şurup, içerisinde 24 adet antioksidan bileşen taşıyor. Bu sayede de vücuttaki dokuları serbest radikallerden koruyabiliyor. B sınıfı akçaağaç şurupları A sınıfı şuruplara göre daha çok antioksidan barındırıyor. (3)
  • Akçaağaç şurubu düşük glisemik indeksine sahip. Bu sayede Tip 2 diyabet gibi hastalıkların gelişimini önleyebiliyor.
  • Akçaağaç şurubu içerisinde enflamasyon azaltıcı polifenol antioksidanlardan bulunduruyor. Bu sayede artirit, kalp rahatsızlıkları ve inflamatuvar bağırsak hastalığı gibi sağlık sorunlarının gelişimini önleyebiliyor. (4)
  • Rafine şeker yerine akçaağaç şurubunu tercih etmek sindirimin daha kolay sağlanmasına ve sindirim hastalıklarının oluşumunun engellenmesine yardımcı olabiliyor.
  • Aspartam gibi yapay şekerlere göre daha sağlıklı ve daha lezzetli bir alternatif oluşturuyor.
  • İçerisinde bulunan çinko minerali ile genel bağışıklık düzeylerinin güçlendirilmesine yardımcı olabiliyor.
  • Manganez içeriği sayesinde kalsiyum emilimini arttırabiliyor, kan şekerini düzenleyebiliyor ve karbonhidrat metabolizmasının çalışmasına destek çıkıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!